Вие сте в: Начало > Породи кучета > Доберман

Доберман

Доберманът (доберман пинчер) е пъргаво, елегантно и силно куче. Породата има къс гръб, пропорционални гърди и мускулеста шия. 1190779415doberman pinscher 300x238 ДоберманДостига от 60 до 72 сантиметра и от 30 до 40 килограма. Краката на добермана са прави и успоредни. Представителите на породата имат добре развити зъби, заключващи се в ножицовидна захапка, и тъмни очи с интелигентно излъчване. Ушите обикновено се купират и се носят изправени, макар напоследък често да се оставят в естествения им вид, както и опашката. Козината на добермана е къса и твърда, добре прилепнала по тялото. Характерните за породата окраски са в черно, синьо-сиво, черно и червеникаво кафяво.

Доберманът е изключително интелигентно куче и един от най-добрите пазачи. Породата притежава невероятна сила и издръжливост, адаптивна е и се обучава лесно. Представителите на тази порода кучета са смели и уверени, но в никакъв случай не са зли и агресивни. Те са лоялни и силно се привързват към членовете на семейството. Ориентирани са към хората и се нуждаят от уверен стопанин. Ако не получава достатъчно внимание, доберманът може да стане нахален. Характерно за породата е, че не се нуждае от допълнително обучение, за да бъде отлично куче пазач, защото по природа демонстрира защитно поведение. Доберманът  може да бъде страхотен домашен любимец, но за тази цел трябва да се потуши този защитен инстинкт чрез правилно обучение и социализация от ранна възраст, което понякога се оказва прекалено трудна задача за неопитните стопани. Представителите на породата са енергични и имат нужда от физически упражнения, но могат да се чувстват добре и в средно голямо  домакинство. Чувствителни са към студ и прекалена горещина.

Сподели:
edno23 Доберман favit Доберман svejo Доберман twitter Доберман facebook Доберман google buzz Доберман delicious Доберман google Доберман digg Доберман

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Публикувай коментар