Вие сте в: Начало > Породи кучета > Померан

Померан

Померанът, наричан още той шпиц, е дребно куче с компактна структура и интелигентно, бдително излъчване. Достига от 17 до 30 сантиметра и от 1,5 до 4 1191990512pomeranian 300x300 Померанкилограма. Породата е любопитна и жизнерадостна, но всяко движение, което прави, е координирано. Тялото на померана е малко по-високо отколкото е дълго, а дължината на крайниците е в много добра пропорция с останалата част от тялото. Представителите на породата са с къс врат и добре развита мускулатура в областта на раменете, което позволява главата да бъде носена високо. Ребрата и гръдния кош са добре развити, а характерната за померана опашка обикновено лежи върху гърба. Предните крака са прави и успоредни, компактните им лапи са добре засводени. Главата на представителите на породата е в идеална пропорция с останалата част от тялото, като черепът е леко заоблен в горния си край. Малките уши на тези кучета обикновено стоят изправени, средните им по размер очи са с бадемовидна форма и тъмен цвят. Померанът има къса, права и нежна муцуна, завършваща с черен нос и ножицовидна захапка. Изключителната му козина е може би най-отличителната черта на тази порода кучета. Тя е двуслойна, като се състои от меко и пухкаво подкосмие и дълъг, прав външен слой. Повече козина е съсредоточена в областта на врата, гърдите и раменете. Срещат се различни окраски, между които черно и светлокафяво, кафяво с по-тъмни ивици и комбинация от тези цветове.

Померанът е интелигентен, жизнерадостен и енергичен. Той е много лоялен към собственика си и цялото семейство и е много независим. Понякога проявява своеволие и темперамент. Ако от малък се отглежда в компанията на кучета и други животни, впоследствие се разбира добре с тях. Характерно за породата е, че често забравят собствения си размер и не се колебаят да нападат непознати кучета, които са доста по-големи. Имат склонността да са подозрителни към непознати. С правилно обучение и социализация тези проблеми могат да бъдат преодолени. Померанът е винаги нащрек, любопитен, горд и лесно се научава на различни номера. Не се препоръчват за семейства с малки деца, тъй като прекаленото внимание ги изнервя, но се разбират добре с по-големи деца. Представителите на породата могат да бъдат отглеждани в малка къща или апартамент. Те са сравнително активни у дома, но обичат дългите разходки.

Сподели:
edno23 Померан favit Померан svejo Померан twitter Померан facebook Померан google buzz Померан delicious Померан google Померан digg Померан

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Публикувай коментар