Вие сте в: Начало > Породи кучета > Шелти

Шелти

Шелти е отлично овчарско куче, известно още като шетландско пастирско куче (произлиза от Шетлански острови, разположени северно от Шотландия). 1198060430shetland sheepdog 240x300 ШелтиТо наподобява миниатюрно коли и достига от 33 до 41 сантиметра и от 7 до 13 килограма. Главата на шелтито е малка и заоблена с дълга права муцуна, която крие ножицовидна захапка.  Над приятелското лице на представителите на тази порода са разположени малки уши, които обикновено стоят изправено, но с прегънати върхове. Големите им кръгли очи са обикновено тъмно кафяви на цвят. Вратът и гърдите на шелтито са сравнително широки, а краката му са къси и слаби, наподобяващи тези на заек. Характерна за него е дългата и пухкава опашка. Тези кучета имат изобилие от козина, която покрива цялото тяло, като дори около врата и главата оформя мека грива. Космената покривка на шетландското пастирско куче е двуслойна и се среща в разнообразие от цветове включително черно и сиво примесени с различни количества и нюанси кафяво и бяло.

Шетландската овчарка обожава да радва своите стопани и да им се подчинява. Това са нейните основни приоритети. Разбира се добре с деца и обича да си играе както с тях, така и с останалите членове на семейството. Непознатите обаче не винаги получават любящо посрещане и често биват игнорирани. Обучението е важно за шетландските пастирски кучета и ги прави щастливи, защото те обичат да учат нови неща. Те са една от най-умните породи кучета и се научават лесно и бързо. За стопаните на шелти могат да се окажат проблем преследването на коли и животни и честото лаене, което понякога ги прави неподходящи за отглеждане в апартамент. Важно за шетландската овчарка е да изразходва енергия и да получава достатъчна доза активност.

Сподели:
edno23 Шелти favit Шелти svejo Шелти twitter Шелти facebook Шелти google buzz Шелти delicious Шелти google Шелти digg Шелти

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Публикувай коментар