Вие сте в: Начало > Породи кучета > Малтез (Малтийска болонка)

Малтез (Малтийска болонка)

Матезът е малко куче с компактно телосложение и жизнерадостно излъчване. 1191384906maltese 300x271 Малтез (Малтийска болонка)Достига от 20 до 25 сантиметра и от 2 до 4 килограма. Характерно за породата е, че височината от холката на кучето до земята е равна на дължината от холката до опашката. Гърдите на малтийската болонка са сравнително дълбоки, а кръста е здрав и стегнат. Вратът на породата е достатъчно дълъг, за да позволява главата да стои почти винаги гордо изправена. Малтезът има прав гръб и извити ребра, а крайниците му са прави и фини. Главата на кучетата от тази порода е със средна дължина, която идеално следва пропорциите на тялото. Черепът е заоблен с умерено изразен стоп, а муцуната е фина и леко заострена. Малтийската болонка има кръгли тъмни очи, черен нос и равна ножицовидна захапка. Ушите са ниско разположени и перести. Характерна за породата е дългата, права и мека козина, която виси почти до земята. Цветът на козината традиционно е бял, но са възможни и светлобежови петна по ушите.

Малтийската болонка е жизнерадостна, весела и енергична. Тя е нежна, доверчива и отдадена на стопанина си. Заради интелигентността си, малтезът учи различни номера много бързо. Въпреки размерите си, представителите на породата са много смели и лаят, всеки път, когато чуят подозрителен шум. Обикновено се разбират добре с други домашни любимци и кучета. По принцип малтийската болонка се разбира с деца, но ако те не се отнасят с нея подобаващо, може да захапе. Характерно за нея е, че понякога е придирчива относно яденето. Затова е хубаво да в диетата да бъдат включени и малки бисквитки, за да може да се поддържа добро здраве. Ако прекалено много глезите или пък пренебрегвате малтезът, той може да стане ревнив и нестабилен. Представителите на породата са активни и у дома, но обичат и имат нужда от дълги разходки навън.

Сподели:
edno23 Малтез (Малтийска болонка) favit Малтез (Малтийска болонка) svejo Малтез (Малтийска болонка) twitter Малтез (Малтийска болонка) facebook Малтез (Малтийска болонка) google buzz Малтез (Малтийска болонка) delicious Малтез (Малтийска болонка) google Малтез (Малтийска болонка) digg Малтез (Малтийска болонка)

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Публикувай коментар